ULBE SPAANS
Photography 

 BLOG               Korte  verhalen over kunst, fotografie en andere zaken die mij bezig houden.

 

 

2023-06-24

Kunstmatige intelligentie

WEBSITE 1000 pix groot-1 (27).jpg

De fotografiewereld (en daarbuiten) is in rep en roer over de opkomst en gevolgen van beelden die door kunstmatige intelligentie ( KI) zijn gemaakt.
Ik gebruik bewust het woord beelden want het zijn geen foto’s. Als je daar eerlijk over bent zoals de fotograaf die recent een prestigieuze fotowedstrijd won en bekend maakte dat hij het beeld met KI had vervaardigd om een discussie uit te lokken, is er niet zo veel aan de hand.
Als je net doet alsof jij die foto hebt gemaakt is er volgens mij wel iets mis.

Wat is een foto? Wat is fotografie? Om met het laatste te beginnen: de gangbare vertaling van fotografie is “schrijven met licht”.
Door middel van een apparaat (camera/ telefoon) valt er licht op lichtgevoelige film ( analoog) of op een sensor ( digitaal).
Beelden die zo zijn gemaakt mogen foto’s heten.
Bij kunstmatige intelligentie “vertel” je aan je computer welk beeld die moet samenstellen. De computer gaat zoeken in beschikbare databases en komt met een beeld dat zo goed mogelijk voldoet aan jouw beschrijving. Dat kan heel handig zijn en heel veel tijd en kosten besparen in bijv. reclame. Maar het is geen fotografie.
Met KI worden er dus massa’s onechte beelden de wereld in-geslingerd. Als er daarbij niet aangegeven wordt dat zo’n beeld met KI is gemaakt wordt het verschil tussen werkelijkheid en ( kunstmatige ) fictie heel dun. Ik vind dat eng. 

Daarom een belofte:  alle foto’s op deze website zijn door mij gemaakt.

Admin - 10:50:40 @ fotografie | Een opmerking toevoegen